Receptari

El secret de fer unes bones carxofes al forn

cropped-image9.jpg

Carxofes, sal, oli d’oliva verge, pebra i aigua

Tallem la part inferior de la carxofa una mica, per deixar una base plana. Tallem les puntes superiors, traiem algunes fulles exteriors, les més dures. A continuació girem la carxofa cap per vall i la piquem per tal que s’obri una mica i es pugui coure millor.

Les amanim amb oli d’oliva verge, sal i pebre. les posem en una safata de forn amb un dit d’aigua i les posem a coure 20-25 minuts a 180 graus.

ESCUDELLA DE NADAL

Ingredients indispensables: verdures fresques

Patates (pelades i esqueixades perquè deixin anar el seu midó)
Pastanagues
Porro
Moniato
Api
Bledes
Cebes de Figueres
Nap
Carbassa
Mitja col
Mongetes seques cuites (que les xafareu amb una forquilla una estona abans d’incorporar-les al brou)
Sal i un raig d’oli d’oliva verge

Ingredients per les pilotes

Un grapat d’ametlles trinxades
Un grapat de pinyons
Un ou sencer
Una llesca o dues de pa de pagès esmicolades (és opcional remullar-les amb llet)
Sal, pebre i julivert tallat (afegir-hi all també és opcional)
Farina de blat.

Bon Nadal

Xips de Nyàmeres

 Nyàmera, pataca o patata de canya (helianthus tuberosus)  és una planta conreada per seu tubercle que pertany al mateix gènere que el gira-sol.

INGREDIENTS:

  • nyàmeres
  • tamari (salsa de soja)

Amb un ratllador tallar les nyàmeres a làmines ben fines prèviament rentades sense pelar. Posar oli en una paella i anar-les daurant sense que es cremin. Per salar-les tirar-hi al damunt tamari pulveritzat.

nyamera .

   Per visualitzar bé la recepta cliqueu al damunt.

imageimage

 

image image

receptabledes

 

imageimage

 

imageimage

 

image image

 

imageimage

 

image  image

image    image

 

CREMA DE PORROS I POMA

Ingredients:

  • 1 porro gran
  • 2 pomes mitjanes (més aviat àcides)
  • Oli , sal i pebre
  • Una cullerada de suc de llimona (opcional)

image

Elaboració:

Netejeu i talleu el porro i la poma. Poseu oli en una olla i un cop estigui calent li afegiu el porro i la poma a la vegada, ho salpebreu al gust i remaneu. Ho deixeu sofregir una estona sense que agafi color. Al cap d’uns minuts hi afegiu aigua bullint, just per cobrir la verdura. Deixeu-ho coure uns quants minutsi, quan ho hagueu retirat del foc, tritureu-ho tot amb la batedora elèctrica. Si us ha quedat massa espessa, hi podeu afegir més aigua calenta. La poma no només dóna a la crema un puntet molt bo, sinó que fa que la textura de la crema millori, que quedi més espessa, com si hi haguéssiu posat patata.

PIZZA DE VERDURES

Ingredients:

  • Farina blanca i integral
  • Aigua
  • Sal
  • Cervesa o llevat sec per amorosir (opcional)
  • Per al farciment utilitzem verdures de temporada fetes com el Nikuté de verdures (mirar recepta més avall)
  • Salsa de tomàquet o falsa salsa de tomàquet segons temporada (mirar la següent recepta)
  • Farem servir un got per a mesurar les quantitats: 3 de farina, 1 aigua

Elaboració:

En un bol hi posem un got i mig de farina blanca i la mateixa quantitat de farina integral, un got d’aigua i una cullerada de postre de sal. Afegim mig got de cervesa o una cullerada de llevat per fer-la més esponjosa. Ho barrejem tot fins aconseguir una massa compacte que no enganxi, i l’anirem estirant i doblegant durant uns 5 minuts. Un cop ben remanada la deixarem reposar uns 10 minuts. Després l’estirem i en fem forma de pizza. La posem al forn, per a fer una pre-cocció durant 5 minuts. Després la decorem al gust i la tornem a posar al forn fins que s’acabin de coure tots els ingredients.

FALSA SALSA DE TOMÀQUET per a pizzes

Ingredients:

  • Ceba
  • Remolatxa
  • Pastenaga
  • 2 fulles de llorer, orenga, oli, vinagre de poma

image

Elaboració:

Tallar les verdures a trossos petits i posar-les a coure amb les fulles de llorer a foc lent durant 25 minuts. Un cop cuit afegir l’oli, orenga, vinagre de poma i aigua. Passar-ho per la batedora i incorporar l’aigua a poc a poc per aconseguir una textura ideal que vagi bé per extendre la salsa per sobre la massa de la pizza.

AMANIDA D’HIVERN: Amanida d’espinacs

 Ingredients:

  • Espinacs frescos
  • Rabanets
  • Pastanaga

image

Elaboració:

Tallar els espinacs ben finets, ratllar la pastanaga i tallar a rodanxes els rabanets, barrrejar-ho tot.  Amanir al gust.

AMANIDA D’HIVERN: Amanida de Col

image

 Ingredients:

  • 1/4 de col
  • Nap
  • Pastanaga

Elaboració:

Tallar a lamines ben finetes la col, ratllar la  pastanaga i el nap, barrejar-ho tot. Amanir al gust.

NITUKÉ DE CEBA, PASTANAGA, NAP NEGRE I COL ROMANESCO

 Ingredients:

  • Cebes
  • Pastanagues
  • Nap
  • Col romansesco
  • Oli de’oliva o de sèsam
  • Sal marina

Elaboració:

Tallar la ceba a mitges llunes, posar-la a coure en una cassola primer sense oli i despres afegir l’oli de sèsam, la sal i la resta de verdures tallades finetes. Tapar i deixar coure 30 min. a foc lent. Anar-ho remenant de tant en tant.

image image

Barrejar aquestes verdures amb pasta o arròs o cus-cus o quinoa o llegum…

CANALONS D’ESPINACS AMB BETXAMEL DE CARBASSA

Ingredients

  • Espinacs
  • Formatge permesà o panes i pinyons (per barrejar amb els espinacs)
  • Fulles de pasta per a fer canalons
  • Crema de Carbassa
  • Remolatxa
  • Formatge retllat

image

Elaboració

Es couen lleugerament els espinacs al vapor. Es barregen amb el permasà (en calent) o amb les panses i pinyos (deixats refredar). S’emboliquen amb la  pasta de caneló què prèviament hem cuit. Es posen en una safata i es recobreixen ambb la crema de carbassa. Combrim la superfície amb formatge ratllat i a sobre hi ratllem la remolatxa per donar-hi un toc de color.

XARRUP DE PATATA i BLEDES

Ingredients

  • Ceba
  • patates
  • enciam
  • pastanaga
  • bledes

Elaboració

Sofregiu ceba i patata una estona, li afegiu aigua i ho deixeu bullir uns 20-25 minuts, ho tritureu tot deixant-ho com un puré no massa espés. Per una altre banda, feu el mateix amb la ceba, l’enciam i les bledes.  Per últim feu uns dauets petits de pastanaga i els fregiu a la paella amb oli uns 3-4 minuts a foc fort i els reserveu.

Presentació

En un vas ompliu primer el puré de patata i al damunt el de bledes, per acabar deixeu a sobre els dauets de pastanaga.

VERDURETES ENCURTIDES

Ingredients

  • bròquil romanesc
  • mig litre d’aigua
  • 50 grs de sal
  • vinagre blanc (d’arrós) o de poma
  • 1 fulla de llorer
  • 6 grans de pebre negre
  • 1 clau d’olor
  • un recipient de vidre ben net i esterilitzat

Elaboració

Talleu el bròquil a bocinets amb els dits perquè no s’oxidi.

En mig litre d’aigua hi afegiu els 50 grs de sal i ho deixeu bullir 2 minuts, incorporeu el bròquil que s’escaldi durant 1 minut i el treieu i refresqueu amb aigua freda.

En el recipient de vidre i poseu la fulla de llorer, els grans de pebre, el clau d’olor i els bocinets de bròquil, fent pressió per tal de que quedi ben compacte, acabeu d’omplir els pots amb 3/4 parts de vinagre blanc o de poma i la resta d’aigua salada, tapant el pot, ja només faltarà esperar d’una a tres setmanes i ja es podrà consumir. Podeu utilitzar d’altres verdures com bròquil blanc, coliflor verda, pastanaga, cebes del rostit, pebrot italià, alls, fins i tot barrejar-les, es pots fer a gust del consumidor.

COL DE BRUSEL·LES AMB PICADA

Ingredients:

  • Cols de brusel·les
  • Sal
  • una picada de fruits secs, oli d’oliva
  • pebre i vinagre de modena

Elaboració:
Escaldem les cols de 2 a 3 minuts, quan les trèiem les refrede amb aigua freda perquè no perdin el color. Tallem les cols pel mig i les pintem amb la picada. Bon profit!

OMELETTE D’ESPINACS, CLARES I SALSA DE TOMÀQUET I BOLETS

Ingredients:

  • Espinacs, ceba
  • 4 clares d’ou -1 ou (proporció)
  • salsa de tomàquet i bolets (xampinyons, xitaque)
  • formatge parmesà, sal, oli i pebre

Elaboració:

En un paella coem la ceba, tallada fina, i afegim els espinacs els saltegem un moment i afegim aigua fins just cobrir-los i la sal al gust. Un cop cuits afegim la mitat dels espinacs amb la barreja de les clares amb l’ou. Ho tornem a posar a la paella i sense remoure ho anem coent, a partir del minut de cocció passeu una espàtula pels cantons i tombeu la paella perquè la part no cuita passa a sota de la part cuita. Cuineu fins que el centre quedi suau però no viscos, uns 3 minuts.  Esteneu la resta d’espinacs, que hem guardat i afegiu el parmasà ratllat, deixeu uns 3 minuts més a foc lent.

En una altra coem els bolets i afegim la salsa de tomàquet. Servir aquesta salsa al gust.

ARRÒS AMB BLEDES

Ingredients:

  • Arròs
  • Bledes
  • ceba
  • all
  • tomàquet
  • caldo de verdures
  • llaure, pebre, sal i safrà

Elaboració:

Sofregim la ceba, el tomàquet, l’all i les bledes. 10 minuts a foc lent i afegim el caldo de verdures uns 15 minuts i afegim l’arròs i coem uns 20 minuts. Deixem reposar 5 minuts. Aquests arròs es pren caldos.

CREMA D’API

Ingredients:

  • Api
  • Ceba
  • Sal, pebre i oli
  • parmasà

Elaboració:

Tallem les verdures a quadres, les fregim una mica a l’olla. Primer la ceba que quedi dorada i després l’api. Afegim l’aigua i bullim fins que estigui cuit l’api. Ho triturem fi i afegim el parmasà al gust.

CARBASSA DOLÇA

Ingredients:

  • Carbassa
  • Sucre

Elaboració:

Tallem la carbassa a llesques, talls no molt gruixuts, les repartim  en una plata per anar al forn i afegim el sucre al gust i ho posem el forn uns 5 minuts.

CREMA DE CARBASSA

Ingredients:

  • Carbassa
  • Ceba
  • Patata (opcional)

Elaboració:

Tallem la ceba a mitges llunes i la posem a sofregir fins que estigui ben dauradeta. mentrestant tallem la carbassa a daus i els posem a sofregir amb la ceba quan aquesta quasi ja estigui al punt. Quan la carbassa sigui tova, afegim una mica d’aigua (que no cobreixi) i ho tapem. En aquest moment podem posar la patata i ho deixem bullir uns 20 minuts. Un cop servida, podem decorar la crema amb pipes de carbassa i de girasol torrades.

image

 XIPS DE NYÀMERA

No cal pelar les nyàmeres, només deixar-les ben netes i tallar-les a fines llesques. Després es posen a fregir amb abundant oli com si féssim patates fregides. Es poden deixar enrrosir més o menys, de les dues maneres són bones. Desixar escòrrer sobre paper de cuina perquè xupi l’exés d’oli.

image

CREMA DE NYÀMERES 

 Ingredients:

  • 1/2 kg. de nyàmeres
  • 1 porro
  • 1 ceba
  • 2 porcions de formatgets.
  • 1 l. de brou
  • sal, oli d’ oliva, pebre negre.

Elaboració:

Rentem les nyàmeres( en reservem una) i les posem a bullir uns 20 minuts, per tal de poder pelar-les millor. Les pelem i les tallem a trossos.Tallem el porro i la ceba i ho posem en una olla amb oli d’ oliva que es sofregeixi una estona. Afegim les nyàmeres, el brou de pollastre, els formatgets , sal i un raig d’ oli. Ho deixem bullir durant uns 30 minuts. Ho triturem amb la batedora elèctrica. Fregim en abundant oli la nyàmera reservada, tallada ben fineta ( sense pelar).Servim la crema amb la nyàmera fregida per damunt i un polset de pebre negre.

image

CROQUETES DE PASTANAGA I NAPS

Ingredients:

  • 5 pastanagues
  • 5 naps
  • 1 ou
  • pa ratllat
  • sal i pebre

image

Elaboració:

Ratllem les pastanagues i els naps en un bol gran. Afegim l’ou i pa ratllat fins que quedi una barreja consistent. Remenem i posem sal i pebre al gust. Escalfa oli en una paella i quan estigui calent afegim boletes, més aviat petites, de pasta amb una cullera i les traiem quan estiguin daurades.

Anuncis

Una resposta a Receptari

  1. Quina Bona pinta les receptes!

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out / Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out / Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out / Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out / Canvia )

Connecting to %s